• LinkedIn
  • Join Us on Google Plus!
  • Subcribe to Our RSS Feed

Wednesday, December 23, 2009

Idea dan Plot Untuk Karya Kanak2?

Wednesday, December 23, 2009 // by Azmah Nordin // // 5 comments

(Sdr2,  ingin saya kongsikan entri kali ini ditujukan khas utk para peserta bengkel
yg berminat menghasilkan karya utk kanak2, terutama sekali utk Sdr Hamidi  :)
semoga ia dapat membantu )

Bagaimana Nak Dpt Idea dan Plot Utk Karya Kanak?


    Sebenarnya, jika kita cukup prihatin, cukup peka, cukup waspada dan
 berfikiran terbuka,  kita tak perlu pergi jauh pun untuk mendapatkan idea dan
 plot cerita. Kita hanya perlu memandang di sekeling kita,  idea dan plot-plot
 cerita sebenarnya sedang terkinja-kinja menggamit dan menanti untuk kita petik.
  Kadangkala, kita saja yg buat-buat tak nampak.




Perkara paling asas dlm plot yg boleh digunakan dlm pelbagai cara adalah;

1.      .  Seseorang mahukan sesuatu

2.      . Tapi dia tidak boleh memilikinya.

3.      . Dia berusaha untuk mendapatkannya.

4.       Atau dia gagal mendapatkannya, dan menerima kenyataan hidup tentang itu.


Bagaimana Mahu Mendapatkan Plot?

Kadang-kadang, daripada perbualan yg kita terdengar secara sepintas lalu juga,
boleh dijadikan isi cerita/idea.  Misalnya, `Jika awak  fikir  saya akan beritahu di mana 
harta karun itu disembunyikan,  awak memang lebih bodoh daripada yg saya fikir!’
 Atau  `Jeya tidak pernah suka budak lelaki itu, sebab dia muncung memanjang.’    


Malah, lirik lagu juga boleh mencadangkan plot cerita utk anda.
Misalnya (lagu kegemaran saya ni)  `Kupetik bintang-bintang...’ ; Dan, bayangkan
bagaimana seseorang itu mahu memetik bintang,  lps tu buat cerpen sains fiksyen.
 
Selain drpd itu, fikir dan bayangkan ini;  Apa yang kanak2 mahu, yg mereka
 tidak boleh dapat  atau macam mustahil saja untuk mereka raih di dunia realiti?
  Fikirkan satu cerita bagaimana anda memberikan apa yg mereka tak boleh
 dapat tu, dalam  cerpen anda. Kanak2 sgt gemar membaca karya2 yg mampu
mengisi kekosongan harapan mereka.


Antara Watak2 Menarik Diangkat Dlm Karya;  pergelutan jiwa kanak2  sebelum
meraih kejayaan.  Kanak2 yg ada matlamat hidup,  misalnya, mengatasi bukan
saja masalahnya, tp  mengatasi masalah org dewasa – jika tidak negara pun.


1.    .   Perjuangan anak jiran baru yang pandai melukis.

2.       Perjuangan kanak2 genius berusia 11 tahun.

3.       Perjuangan kanak2 yang pandai menulis cerpen atau novel

4.      . Perjuangan anak pengurus atau pemilik restoran yg berminat dlm bidang tersebut

5.       . Perjuangan kanak2  dari angkasa lepas bertemu kanak2 di bumi

6.       . Perjuangan hidup kanak2  yang  hidup  merempat, tanpa tempat berlindung

  7.    . Perjuangan kanak2  bekerjasama dgn org berusia 90an dan  alam sekitar

 8.   . Perjuangan kanak2  berotak cemerlang  bersaing di sekolah bestari
    9.  Perjuangan kanak2 yg berbakat  sebagai seorang pemuzik

     10. Perjuangan hidup kanak2 yg suka berkhayal atau selalu masuk ke dunia fantasi,  utk
mengelak drpd menghadapi dunia kenyataan.

   11.  Perjuangan anak yg soleh yg menghadapi pelbagai cabaran dan godaan 
drpd kanak2 nakal.
  12. cerita2 rakyat yg diolah kembali dgn menyelitkan nilai2 murni.
  13. cerita kehidupan sehari2 dan bagaimana kanak2 bergelut dgn pergolakan
jiwa utk mengatasi masalahnya tanpa bantuan org dewasa.
14. cerita ttg kanak2 yg cepat matang dan insaf menghadapi kemelut ekonomi

keluarganya.
15. kanak2 OKU yg akhirnya berjaya mengatasi kelemahan diri dan mendapat rasa
hormat dan pengikhtirafan orang lain (kanak2 dan dewasa) yg memandang rendah terhadapnya
sebelum ini. 



Dan sebagainya.  Boleh juga cerita bintang sebenarnya, namun ia kurang mendapat
perhatian penerbit.  Kecuali jika anda menghasilkan cerpen satira utk dewasa.
  
Apa2 pun,  pastikan anda sentiasa menggambarkan kanak2 yg boleh berfikir sendiri 
di antara yg buruk dgn yang baik, cuma bergantung kpd kebijaksanaan mereka saja
utk memilih antara dua.  Elakkan berkhutbah dlm berkarya - terutama sekali utk kanak2, 
kerana ia seolah2 kita beranggapan mereka bodoh.  Juga berusahalah untuk 
menghasilkan satu karya yang lain drpd yang lain, supaya  ia lebih kelihatan asli,  dan 
mudah bagi pihak penerbit utk memilih dan menerbitkan karya kita k


5 comments:

  1. Sdr Saniza :) Salam, sastera buat anda juga

    ReplyDelete
  2. Sdr Saniza :) saya terguna akaun saya utk blog lain, sori ... yg 1001vision tu, saya la k

    ReplyDelete
  3. ilham semakin dekat rasanya...terima kasih.

    ReplyDelete