• LinkedIn
  • Join Us on Google Plus!
  • Subcribe to Our RSS Feed

Wednesday, December 30, 2009

Dari Sifu

Wednesday, December 30, 2009 // by Azmah Nordin // // 15 comments

Langkah Pertama.


(FYI; saya bimbing kelas ini, hanya mengikut cara saya menghasilkan karya selama ini) Yakni, dr segi praktikalnya - bukan teorinya. Semua wajib panggil saya Sifu, supaya saya boleh serius dgn anda dan supaya tiada peserta yg boleh manja lebih2 dgn saya.  

Jadi, bersungguh2lah, sbb sekali nama anda dipadam, ia tidak akan dikembalikan spy adil kpd peserta kelas yg serius memerlukannya.   Namun, andainya karya  anda menang apa2 hadiah drpd kelas bimbingan  Blog Sastera, saya berhak mendapat 15 peratus drpdnya, kerana akan byk idea  saya juga di dalamnya.  Bermakna, jika anda menang hadiah bernilai rm 100 - milik saya rm 15. begitulah seterusnya.


bagi yang berminat mengikuti kelas bimbingan tertutup (di blog lain), sila hubungi saya di;  azmahnordin@gmail.com (murah2 je)

  Profesional k...



Ok, jom kita hasilkan karya sastra bersama2.


1. Tetapkan; mau tulis novel atau cerpen? Sasaran usia khalayak pembacanya, pilih; 9 - 12, 13 - 16, 17 - 21, 22 - ke atas ... MESTI DOUBLE SPACING K

2.  Sila beri nama betul, usia dan jantina anda.   Perbezaan usia,  jantina akan menggambarkan perbezaan cara pemikiran, psikologi, perjuangan dan sebagainya. (tapi hanya sebuah dlm satu masa )  nama betul anda, kiranya adillah kan, saya bukan saja nama anda tahu, malah siap dengan gambar lagi.

3. Tema bebas (asal tidak menyinggung sensitiviti masyarakat berbilang fahaman agama, kaum, fahaman ideologi, politik dan seumpamanya - ok saja bagi saya... untuk kelas nil je, selepas anda mahir dan dah boleh berdikari, anda boleh tulis apa saja - asal ada PERJUANGAN/PENGORBANAN di dlmnya - utk mengangkat nilai2 murni supaya setiap karya lebih bererti. Nilai murni ini boleh dibincangkan bersama kelak)


 Sepanjang dibimbing di blog  sastera ini, semua peserta kelas bimbingan diibaratkan berada dlm perlindungan kepompong, bergelut memperkukuhkan diri. Begitu tiba masa, dari kepompong itu, lahirlah rama-rama yg indah berwarna-warni. setelah mengukuhkan diri dlm kepompong itu, adalah besar sekali harapan saya sebagai `ibu' utk melihat anak2 memberanikan diri utk mengembang sayap dan menerokai dunia yg luas terbentang dan tabah menghadapi pelbagai pancaroba.

Krn itu, saya yakin setelah  mendapat bimbingan sebuah (satu) novel, semua rama-rama yg terbit dari blog ini, boleh berdikari - kalau berasa tak boleh, bukan tak boleh sebenarnya. 

Yg lain2 tu, kita akan bincang di thread masing-masing. Peringatan; sekali anda sudah mengorak langkah menyertai kelas bimbingan saya ini - tiada undur lagi. Anda harus terus hasilkan karya, hingga sukses. :)

Dan, jika ada peserta baru mau menyertai kelas bimbingan ini, sila tulis nama anda di bawah ini, dan sekaligus di kotak `Jerit Apa Je' tu,  supaya saya dan pengurus2 blog senang nampak... nanti kami cuba masukkan ke dalam senarai peserta kelas bimbingan di bawah ini. InsyaAllah.

TAMBAHAN;

Saya pada sebelah malam, lazimnya baru masuk ke blog ini. Jadi, apabila anda post apa2 lewat kotak komen, anda perlu bersabar tunggu hingga saya (atau pengurus2 blog jika berkesempatan)  terbitkannya pada sebelah malam k :)   tp, anda sentiasa digalakkan mendapatkan tunjuk ajar adik beradik siber sekelas yg lain,  semasa ketiadaan saya.

Mmg saya menuntut dedikasi dan kerja keras  dr pihak peserta kelas bimbingan utk menentukan mutu karya, utk itu; JGN MUDAH PUTUS ASA ATAU MENYERAH KALAH K!  kalau setakat bermasalah mengepos karya pada ketika2nya,  ia hanya satu kesilapan teknikal dan tidak disengajakan,  beritau saya dan pengurus2 blog Sastera supaya kita atasinya bersama2.

Wednesday, December 23, 2009

Idea dan Plot Untuk Karya Kanak2?

Wednesday, December 23, 2009 // by Azmah Nordin // // 5 comments

(Sdr2,  ingin saya kongsikan entri kali ini ditujukan khas utk para peserta bengkel
yg berminat menghasilkan karya utk kanak2, terutama sekali utk Sdr Hamidi  :)
semoga ia dapat membantu )

Bagaimana Nak Dpt Idea dan Plot Utk Karya Kanak?


    Sebenarnya, jika kita cukup prihatin, cukup peka, cukup waspada dan
 berfikiran terbuka,  kita tak perlu pergi jauh pun untuk mendapatkan idea dan
 plot cerita. Kita hanya perlu memandang di sekeling kita,  idea dan plot-plot
 cerita sebenarnya sedang terkinja-kinja menggamit dan menanti untuk kita petik.
  Kadangkala, kita saja yg buat-buat tak nampak.




Perkara paling asas dlm plot yg boleh digunakan dlm pelbagai cara adalah;

1.      .  Seseorang mahukan sesuatu

2.      . Tapi dia tidak boleh memilikinya.

3.      . Dia berusaha untuk mendapatkannya.

4.       Atau dia gagal mendapatkannya, dan menerima kenyataan hidup tentang itu.


Bagaimana Mahu Mendapatkan Plot?

Kadang-kadang, daripada perbualan yg kita terdengar secara sepintas lalu juga,
boleh dijadikan isi cerita/idea.  Misalnya, `Jika awak  fikir  saya akan beritahu di mana 
harta karun itu disembunyikan,  awak memang lebih bodoh daripada yg saya fikir!’
 Atau  `Jeya tidak pernah suka budak lelaki itu, sebab dia muncung memanjang.’    


Malah, lirik lagu juga boleh mencadangkan plot cerita utk anda.
Misalnya (lagu kegemaran saya ni)  `Kupetik bintang-bintang...’ ; Dan, bayangkan
bagaimana seseorang itu mahu memetik bintang,  lps tu buat cerpen sains fiksyen.
 
Selain drpd itu, fikir dan bayangkan ini;  Apa yang kanak2 mahu, yg mereka
 tidak boleh dapat  atau macam mustahil saja untuk mereka raih di dunia realiti?
  Fikirkan satu cerita bagaimana anda memberikan apa yg mereka tak boleh
 dapat tu, dalam  cerpen anda. Kanak2 sgt gemar membaca karya2 yg mampu
mengisi kekosongan harapan mereka.


Antara Watak2 Menarik Diangkat Dlm Karya;  pergelutan jiwa kanak2  sebelum
meraih kejayaan.  Kanak2 yg ada matlamat hidup,  misalnya, mengatasi bukan
saja masalahnya, tp  mengatasi masalah org dewasa – jika tidak negara pun.


1.    .   Perjuangan anak jiran baru yang pandai melukis.

2.       Perjuangan kanak2 genius berusia 11 tahun.

3.       Perjuangan kanak2 yang pandai menulis cerpen atau novel

4.      . Perjuangan anak pengurus atau pemilik restoran yg berminat dlm bidang tersebut

5.       . Perjuangan kanak2  dari angkasa lepas bertemu kanak2 di bumi

6.       . Perjuangan hidup kanak2  yang  hidup  merempat, tanpa tempat berlindung

  7.    . Perjuangan kanak2  bekerjasama dgn org berusia 90an dan  alam sekitar

 8.   . Perjuangan kanak2  berotak cemerlang  bersaing di sekolah bestari
    9.  Perjuangan kanak2 yg berbakat  sebagai seorang pemuzik

     10. Perjuangan hidup kanak2 yg suka berkhayal atau selalu masuk ke dunia fantasi,  utk
mengelak drpd menghadapi dunia kenyataan.

   11.  Perjuangan anak yg soleh yg menghadapi pelbagai cabaran dan godaan 
drpd kanak2 nakal.
  12. cerita2 rakyat yg diolah kembali dgn menyelitkan nilai2 murni.
  13. cerita kehidupan sehari2 dan bagaimana kanak2 bergelut dgn pergolakan
jiwa utk mengatasi masalahnya tanpa bantuan org dewasa.
14. cerita ttg kanak2 yg cepat matang dan insaf menghadapi kemelut ekonomi

keluarganya.
15. kanak2 OKU yg akhirnya berjaya mengatasi kelemahan diri dan mendapat rasa
hormat dan pengikhtirafan orang lain (kanak2 dan dewasa) yg memandang rendah terhadapnya
sebelum ini. 



Dan sebagainya.  Boleh juga cerita bintang sebenarnya, namun ia kurang mendapat
perhatian penerbit.  Kecuali jika anda menghasilkan cerpen satira utk dewasa.
  
Apa2 pun,  pastikan anda sentiasa menggambarkan kanak2 yg boleh berfikir sendiri 
di antara yg buruk dgn yang baik, cuma bergantung kpd kebijaksanaan mereka saja
utk memilih antara dua.  Elakkan berkhutbah dlm berkarya - terutama sekali utk kanak2, 
kerana ia seolah2 kita beranggapan mereka bodoh.  Juga berusahalah untuk 
menghasilkan satu karya yang lain drpd yang lain, supaya  ia lebih kelihatan asli,  dan 
mudah bagi pihak penerbit utk memilih dan menerbitkan karya kita k