• LinkedIn
  • Join Us on Google Plus!
  • Subcribe to Our RSS Feed

Saturday, March 14, 2009

S.E.A write Awards 2009 (Hari ke 2, ke 3 dan ke 4)

Saturday, March 14, 2009 // by Azmah Nordin // // 4 comments

(Seperti yg dijanjikan, di sini saya perturunkan sedikit catatan ttg pengalaman dan gambar2 saya yg sedang demam selsema dan batuk yg teruk, di sepanjang minggu S.E.A Write Awards yg amat mengesankan.  Pertama2 sekali ingin saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Dewan Bahasa dan Pustaka, terutama sekali kepada Sdr. Zaidah Ahmad Rosly  dan Sdr Ana Suhana, pegawai2 dr bahagian Unit Perancang Bahasa dan Sastera DBP, kerana telah bekerja keras dan menjaga saya dan anak saya dgn sgt2 baik dari permulaan perjalanan hingga ke saat saya kembali ke Kota Kinabalu, sepanjang saya di Bangkok.  Budi kedua2 gadis jelita yg sgt2 baik hati ini, amat saya hargai dan akan saya kenangi hingga ke akhir hayat saya. Saya sayang kamu berdua juga  :) percayalah)

Ucapan dlm bahasa Inggeris pula





First and foremost, please allow me to record my highest appreciation to His Royal Highness Crown Prince Maha Vajiralongkorn and Her Royal Highness Princess Srirasm for gratifying us with the privileged and honour of being in our midst in this ceremony. The dignified and distinguished Royal guests of honour, His Excellency ambassadors and officials, generous sponsors, fellow recipients of S.E.A Write Awards, secretariat officials and, ladies and gentlemen.

 

In this prestigious and beautiful ceremony, which is important and meaningful to all the prolific literary writers from ASEAN countries, I am indeed grateful and thank Allah the Almighty for granting me, His minuscule servant, this invaluable prestigious S.E.A. Write Awards.

I would like to take this opportunity to express my deepest gratitude to the Government of Thailand, my mentors from Dewan Bahasa dan Pustaka and from various universities in Malaysia, as well as to each individual involved in making this a reality for me to be in this eventful ceremony, to receive this honour which is beyond my wildest dream. It is indeed an unexpected honour, and I am indebted to all of you. May God bless you for doing me the great honour of being accepted as this year’s recipient of the S.E.A. Writes Awards.

I believe I am indebted to Dewan Bahasa dan Pustaka for their undying support and motivation. About twenty-two years ago, I came to Dewan Bahasa dan Pustaka firmly holding onto my family’s prayers and a desire to embark in creative literary writings. Dewan Bahasa dan Pustaka opened the door and guided me with proper trainings in creative writings through series of workshops organised for the aspiring young writers.

Through my participation in those workshops, I learned to realize that literature is a “diamond” - that transmit and shed lights radiantly to the readers. The beauty of the language, sound moral values, and the plots are all woven with a splendid creativity. In my humble opinion, literature is a “diamond” in which in its origin needed to be shaped and polished so we could appreciate its lustrous beauty. This glittering “diamond” (literature) will always shine into the emotion of the readers. In all, literature moulds and shapes the humankind.


Finally, in this wondrous ceremony, I gained new knowledge. If a literary work is a diamond, then the S.E.A. Write Awards is a “diamond award”! As one of the recipients of this “diamond award”, I am indeed one of the luckiest people on earth at this very moment, honestly!

Thank you.










(Gambar2 dlm bilik mandi hotel 7 bintang, Hotel Mandrin Oriental, tp oleh kerana demam selsema dan batuk2 teruk, saya tak dpt memanfaatkan semuanya. terutama sekali tub mandi tu... isk!)







(pemandangan dr dlm bilik hotel, Sungai Choa Phraya yg indah tp ganas arusnya)



(pemandangan semasa baru nak bersarapan, di Terrace Mandrin Oriental Hotel, selangkah dari Sungai Choa Phraya yg mengalir deras. Di belakang tu, boleh nampak perahu dan hotel2 lain di seberang sungai. Wah, ngerbang2 rambutku!)



(walau tak sihat, time makan pasti makan punya! sekali tengok bil, RM 280.00, dan itu baru satu kali bersarapan tu, nasib baik penaja yg bayar makan minum, pagi petang, siang malam, sepanjang minggu...kalau tidak, nahas! hehehe... )








(gambar permulaan Tour of Grand Palace & Royal Arts & Cultural Centre)




(bersama pemenang dari Thailand yg kacak bergaya, dikelilingi istana yg diperbuat sepenuhnya daripada emas daun dan di dalamnya dipenuhi dengan batu2 permata yg tak ternilai harganya - sebutir saja,sudah boleh membuatkan seseorang itu hidup sebagai billionaire tujuh keturunan, khabarnya)


(Apa yg buat panas semacam ni hah? Lirikan Mr Paul Theroux tu, ataupun cik abang sedang pegang tombak dan berwajah garang tu?)



(bersama isteri pemenang dari Laos dan isteri pemenang dari Vietnam)


(wah, boleh juga praktis jadi penjaga istana yg penuh dgn emas tulin dan intan permata ini, dr encik2 askar yg comel2  ni kan? )




(Baca sedutan daripada karya yang menang, novel Mega Nissa, dalam sesi di Istana Suan Pakkad)




(Bergambar sebelum menikmati pelbagai majlis Cocktail reception di Suan Pakkad Palace, yg dianjurkan oleh M.R. (Mom Racharawong') Sukhumbhand Paribatra, Pengerusi Chumbhot-Pantip Foundation)




(bersama2 Lyn, Hajah Norsiah, pemenang dari Brunei Darussalam, pegawai-pegawai Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur dan dari Dewan Bahasa dan Pustaka Brunei Darussalam :) saya rindu kamu semua sekarang tau!)


(para awardee dijamu dalam majlis coktail oleh pihak penaja anugerah, di Bank Bangkok dengan penuh gaya)



(menerima cenderamata drpd pihak Bang Bangkok pula)


Pada hari keempat, ronda2 dengan bas pelancong, melawat Ayuthaya siap dengan pemandu pelancongnya lagi; Bangsai Arts and Craft Center of HM Queen of Thai Sirikit of Thailand.  Sayangnya, pada detik inilah kamera kami buat hal.  Selepas melawat Ayuthaya, makan tengah hari di River Hotel, dan kemudian menyertai Afternoon Tea di rumah Mr Rex Morgan yg hebat bak sebuah muzium tak ternilai ukiran seni  (dan harganya, tentunya!)  yg terletak selangkah dari deruan Sungai Chao Phraya yg berarus deras - mengujakan, mendebarkan sekaligus menyeramkan!

4 comments:

  1. Salam sifu :)

    Seronoknya melihat lensa kamera merakamkan kenangan emas sifu di sana.

    ReplyDelete
  2. Salam Inaaaa... :) saya harap, gambar2 itu dpt memberi semangat agar semua anak2 didik saya dan bakal anak2 didik siber saya bertambah yakin bahawa mereka juga boleh, jika bersungguh2 menulis.

    Ina, utk entri terakhir ttg sea write awards ni, akan saya buat pada hari isnin kot. Tungguh cukup sihat dulu... sisa-sisa demam selsema masih ada ni.. hehehe...

    ReplyDelete
  3. aduiiii mak long tengok jiji tengok tandas hotel bertaraf 7 bintang pun beliurrr nak rasa...apatah lg tempat tidur bilik tu...wadduh nyaman sekali..hehehehe...

    ReplyDelete
  4. jiji, nyaman mmg sgt nyaman tu.. hehehe...

    ReplyDelete