.

Photobucket

.

.

Apa Itu Bahasa Kiasan?

Saturday, April 11, 2009 Posted by Azmah Nordin
Apabila kita menggambarkan sesuatu dengan membandingkannya dengan sesuatu yg lain, anda sebenarnya menggunakan bahasa kiasan. Apa saja bahasa yang melangkaui makna harfiah/sebenarnya di sebalik perkataannya dgn tujuan utk melengkapi/memberikan sesuatu kesan dalaman yg lebih segar pada sesebuah idea atau subjek.

Apabila digunakan secara berhati-hati dan tepat, teknik penulisan ini (bahasa kiasan) boleh menjadi alat yg kuat menyampaikan maksud anda kpd pembaca, dengan penuh legan, dengan menambahkan gaya yg bertenaga dan hebat ke dlm penulisan anda.

Jom kita perhatikan jenis2 bahasa kiasan yang sering digunakan, sebagai alat boleh
mengindahkan karya penulisan kreatif;* Perumpamaan/Perbandingan

Alat ini menggambarkan bagaimana satu `benda' mempunyai persamaan dengan `benda' yang lagi satu. Pembaca boleh muda mengenali sebuah perumpamaan atau perbandingan, kerana ia selalu digunakan dengan penggunaan perkataan `bagai', `seperti', `macam' dan sebagainya.


Misalnya;


1. Putih seperti kapas.

2. Pantas macam kilat.Metafora


Metafora juga lebih kurang dengan perumpamaan/perbandingan - bezanya,kualiti atau aksi yang digunakan, sama sekali berbeza dengan subjek persoalannya.

Misalnya.


1. Dia bermandikan wang ringgit.

2. Perlukah diperah limau pada hatiku yg sudah luka parah?


Oxymoron


Ia digunakan sebagai istilah yang bertentangan, utk menegas-tekan-titik-beratkan sesuatu.

Misalnya;

1. `Jelas' sekali, ceramahnya sangat membingungkan. = `jelas' bertentangan dgn `kebingungan' .

2. Pada `dasarnya', buku itu mmg sgt `tinggi' mutunya.


The Synecdoche.


Ia merujuk kpd penggunaan sebahagian daripada sesuatu untuk merujuk kpd keseluruhannya. Is sering digunakan dlm perbualan harian, untuk menambahkan kemesraan/kehangatan kpd karya penulisan anda.

Misalnya;

1. "Hancur lebur sudah hati saya."

2. "Hutang dia keliling pinggang!"

3. "Jangan pula awak telan cakap dia bulat2.)


Peringatan Penting; penggunaan gaya bahasa ini boleh digunakan bila perlu saja, untuk mengelakkan daripada mengurang-cairkan kesannya. Lagi satu, tidak kurang penting; apabila anda dah nak berkarya, jgn sekali2 memikirkan ttg istilah2 penulisan kreatif seperti di atas ni. Kerana ini hanya akan membingungkan anda juga nanti. Ia sekadar utk kita kongsi bersama saja.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Apa Itu Bahasa Kiasan?"

Post a Comment

featured-video