• LinkedIn
  • Join Us on Google Plus!
  • Subcribe to Our RSS Feed

Saturday, March 6, 2010

Penyelidikan - Menerap Ilmu Secara Kreatif?

Saturday, March 06, 2010 // by Azmah Nordin // // No comments

Penyelidikan

Tidak kisahlah apa subjek yang anda angkat dlm karya anda kelak, adalah sangat penting untuk melakukan penyelidikan, sebelum sesebuah novel dimulakan. Penyelidikan tentang tema yang akan diangkat dalam karya anda, mampu membantu membuatkan karya anda lebih asli dan menarik isinya.Anda tentu byk membaca karya2 tempatan seperti Faizal Tehrani atau Mawar Shafei dan lain2, di samping karya2 dari luar negara drpd Arthur Hailey atau Stephen King atau Dan Brown? Bahan2 penyelidikan yg mereka lakukan dan terap-gabungkan dengan daya kreativiti yang bukan alang kepalang aktifnya, sudah membuatkan karya mereka manjadi karya besar dan terkenal di seluruh dunia.

Jika anda rajin membuat penyelidikan, bahan2 penyelidikan itu dapat byk membantu menambahkan mutu karya secara terperinci, yang jika tanpanya cerita anda mungkin longgar, bersifat permukaan semata-mata. Cerita yang anda reka/cipta (fantasikan), yang digabungkan dengan penyelidikan berkaitan yang anda buat, mampu memberi sentuhan warna yang menarik pada karya anda.

Mungkin saja anda seorang pekerja Telekom... namun itu tidak bermakna anda tau semua tentang dunia telekomunikasi, bukan? Begitu juga jika anda seorang doktor, mungkin anda doktor pakar bedah otak, tp jika anda ingin membuat ttg doktor pakar kanser begitu, anda terpaksa juga mengetahui/penyelidikan ttg penyakit kanser dan ttg cara perawatannya bukan? Apabila anda sudah tahu, tentulah karya anda nanti lebih logik dan bermutu isinya.

Cara menerapkan ilmu ke dalam karya, dalam masa yang sama mengelakkan karya menjadi seperti sebuah penulisan bersifat laporan fakta semata2 - juga boleh dipelajari, sebenarnya... saya boleh banyak membantu di sini... kita boleh bentuk karya seni yg berisi...


Kalau anda mahu melihat bagaimana saya memasukkan ilmu secara kreatif lewat karya, anda boleh lihat novel pertama saya `Dari Dalam Cermin'... novel ini memenangi tiga hadiah berturut2 hingga ke peringkat kebangsaan.. cara penghasilannya sangat menyeronokkan, sekaligus mencabar... anda juga boleh memiliki ilmu ini, jika anda mahu...kita boleh saling belajar...

0 comments:

Post a Comment