• LinkedIn
  • Join Us on Google Plus!
  • Subcribe to Our RSS Feed

Wednesday, July 8, 2009

Fiksyen Kanak2, Remaja dan Dewasa

Wednesday, July 08, 2009 // by Azmah Nordin // // No comments

Fisyen adalah satu bentuk penceritaan paling tulen dalam sesebuah penceritaan. Ia adalah sebuah cerita yang disampaikan hanya melalui kata-kata dan daya imaginasi pembacanya. Daripada perkara-perkara seperti ini, sebuah karya fiksyen boleh membawa pembaca menelusuri seluruh jagatraya hingga ke alam semesta, dalam pencarian akan sesuatu yang mungkin lebih bererti dalam sesebuah cerita.
Untuk menghasilkan karya yang baik, bagaimanapun, memerlukan sedikit kepakaran dan banyak kesungguhan. Kita perlu belajar bagaimana hendak menyokong ayat-ayat anda dengan sebegitu rupa sehingga ia menjadi suatu unsur seni sastera; misalnya, sewaktu membangun karekter, plot, sudut pandanga, deskripsi, tema, suara hati, mesej dan sebagainya.

Yang pasti, apabila karya anda sudah terbentuk sebegitu rupa; mencari penerbit bukanlah sesukar mana. Mana-mana penerbitan gergasi/kecilan pun, akan mengalu-alukan manuskrip-manuskrip yang bermutu tinggi. Sama ada anda berminat untuk menulis cerpen ataupun novel, secara konvensional atau eksperiment, kemidi atau tragedi, saya mungkin boleh membantu anda menghasilkan karya yang ditunggu-tunggu oleh pembaca. Malah, mungkin saya boleh bantu anda bagaimana cara hendak menghasilkan karya-karya yang boleh memenangi pelbagai anugerah atau hadiah sastera, Insya-Allah...

Jika ingin menulis novel, lebih elok kiranya anda sudah pernah menghasilkan cerpen. Tapi, jika anda belum lagi mempunyai sebarang karya cerpen yang sudah terbit, elok anda dapatkan panduan menulis cerpen dahulu.. dan dari cerpen, mungkin boleh membentuk ia menjadi novel pula. Tidak kisahlah ia berbentuk cerpen/novel kanak-kanak, remaja dewasa. Yang penting, ada minat dan kesungguhan untuk melakukannya. Dan, mungkin antara yg paling penting juga; harus terbuka menerima teguran dan sedia membuat pengubahan/pengeditan untuk karya anda, untuk mendapatkan hasil kerja yang lebi baik.

0 comments:

Post a Comment