• LinkedIn
  • Join Us on Google Plus!
  • Subcribe to Our RSS Feed

Monday, September 5, 2011

Bagaimana Memilih Tema?

Monday, September 05, 2011 // by Azmah Nordin // 1 comment

Memilih Tema


Ia boleh apa saja, sebenarnya. Apa2 saja yang mencengkam gelojak perasaan anda, sehingga mampu mencetuskan daya imaginasi yang bukan alang kepayang. Ia mungkin saja tentang sesuatu yang anda tahu dgn mendalam, atau sesuatu yang anda minat dan bersedia untuk membuat kajian yang menyeluruh tentangnya.

Kadangkala, anda mungkin mendapat ilham untuk mengangkat satu2 tema - maka, catitlah ia, sebelum lenyap dari pemikiran anda. Mungkin anda belum ada masa untuk membina dan kembangkan pada ketika itu, tapi ia boleh dibuat rujukan untuk masa yg mendatang. Ramai penulis2 yg sudah established dan ternama yang menggunakan buku nota untuk menyimpan buku nota atau ke dalam mswords di komputer anda.

Seorang penulis terkenal, David Langford, pernah menulis bahawa tiada nasihat yg lebih buruk boleh diberikan kepada bakal penulis, selain daripada menulis tentang `apa yang anda tahu' saja... kerana ia akan memaksa bakal penulis itu menghasilkan karya yang sudah `dibersih-sucikan' dalam pengalaman hidupnya. Ini akan mengurangkan impaks kepada cerita itu sendiri, kerana ia tidak tulen lagi.


Jangan takut untuk meneroka sesuatu tema yang sama sekali lain dan jarang disentuhi orang atau sesuatu yang baru, daripada yg pernah anda lalui secara peribadi! Bagaimanapun, dalam masa yang sama, emosi dan buah fikiran yang anda luahkan di dalam karya itu haruslah `betul', supaya isi cerpen atau novel anda tetap `kedengaran' asli. Terutama sekali sekarang, apabila pelbagai informasi boleh diperolehi secara percuma lewat internet, dan tiada alasan mengapa seorang penulis kreatif tidak boleh mencapai ilmu untuk tema2 yang berbeza dengan pengalaman hidup anda sendiri.

Namun, biar apa pun jenis karya yang anda mahu hasilkan, pertama2 sekali yang perlu dibuat adalah `Memulakannya'. Maksud saya adalah, anda tak perlu tunggu sehingga seluruh jalan cerita itu begitu jelas di depan mata fikir, baru anda hendak mula menulis. Dan paling penting sekali, mesti mempunyai cukup kuat semangat untuk menolak daripada keinginan untuk menangguh2 memulakan sesebuah karya. Untuk itu, ambillah pen anda atau masuklah segera ke prog. mswords anda dan mulakan. Hanya itu cara untuk anda melakukannya, percayalah.

Yang penting sekali, apabila anda memilih sesuatu tema, pastikan anda memilih tema yang ANDA SUKA dan dapati ia begitu menarik serta mencabar.

Hanya satu saja yang boleh membosankan dalam penulisan anda; menulis tentang sesuatu tema yang sama sekali anda tidak minat. Apatah lagi kalau tema itu bertentangan dengan konflik cerita anda, kerana ia adalah dua perkara yang berbeza. Kerana konfliklah yang mendorong perjalanan pelbagai plot cerita, sementara tema adalah keseluruhan idea atau emosi yang saling terikat dan membuatkan ia bersifat `manusia'. Katakanlah anda menceritakan dunia komputer, dan konflik muncul apabila hero itu pulang ke rumah dan mendapati anak dia (yg mungkin sepakar anda dlm bidang perkomputeran) terjebak dalam kegiatan jenayah kolar putih. Mungkin saja tema untuk cerita ini ialah tentang kebaikan lwn kejahatan, kekuatan semangat juang manusia, atau tentang hubungan antara anak dengan bapa.


Jika anda belum lagi mempunyai sebarang idea untuk sebuah tema sebelum memulakan sebarang penulisan, pun tak mengapa juga. Anda pasti akan menemuinya, di sepanjang penghasilan karya anda nanti. Kerana, ia pasti akan terbentuk dengan sendirinya, kadang2 tanpa anda sedari.


Jadi, mulakanlah... jika ada apa2 masalah, saya boleh membantu...

1 comment:

  1. assalamualaikum sifu Az yg tersayang :)

    ribuan terima kasih atas tips yg diberi...ia byk membantu saya yg sedang buntu idea nie..yg kabur semakin terang...

    ReplyDelete