Gerimis Kasih; Ummu Anas
Raja Sumayatin; Hussain Hj Othman
Honar; Abdul Razak Husin
Dayang Talus: Norazlina Hussain
Sebuah Pondok2; Upenyu
Bonda Pari-Pari; Riesna Zasly
Mencari Amira; Ummunajah
Samad: Pena Alam
Menanti Hidayat; Abdul Razak Husin
Harga Serelung Kesabaran: Riesna Zasly
Kicap Yg Kukecapi; Julaiha Ali
Mutiara; Pena Alam
Surat Cinta Threasia; Upenyu
CR; Sahabat Sejati; Hussain Hj Othman
Puteri Rambang Rambunut; Norazlina Hussain
http://azmahnordin.blogspot.com/2010/05/bibs-collection-maryani.html
Bib's Collection; Maryani
Tarana; Badariah Arbin
Landasan Kasih; Dk Mastura Ismail
Tekad Murni; Ummu Anas
http://azmahnordin.blogspot.com/2010/02/sdr2-sekali-lagi-dgn-amat-bangganya.html
Pelangi Cinta Watanabe; Maryani
Seri; Aranam
Aliff Naik Pelamin; Nor Mazzuin Manaf
Ulor; Pena Alam
Warkah Pilu; Rezal Maznan
Kasih Buat Sang Tempua; Abdul Razak Husin
Harum Kasih Daun Irik; Dk Mastura Ismail
Kamikaze; Hartawan Kanai
Mawar Unggu:Mass Ruhaiza Ali
Mawar Unggu:Mass Ruhaiza Ali
Echolalia: Mass Ruhaiza Ali
Cu Aini: Siti Sara Hassan
Guppy; Wan Salmah Wan Hassan
Watikah Hati; Noraini Eslah
Umpama Twin Tower; Mass Ruhaiza Ali
Hak Siapa; Noraini Eslah
Sutake Da Ne Aleena; Mass Ruhaiza Ali
Friends Forever; Illa Husna
Kejayaan Blog Sastera; Noraini Eslah
Mencintai-Mu; Wan Salmah Wan Hassan
Buaya Sempadan; Al Fazli Mohd. Salleh
Tarjis Kasih; Al Fazli Mohd. Salleh
Ecah; Aziyatil MZ
Ecah; Aziyatil MZ

Karya Berlian?

Sastera: Karya Berlian?

Motivasi

Motivasi Utk Terus Berkarya

Disiplin Bengkel Sastera

Disiplin Bengkel Sastera

Hantar Karya?

Di Mana Nak Hantar Karya Yg Dibengkelkan?

Mencipta Perwatakan?

Mencipta Perwatakan Yg Lain Drpd Yg Lain

Cerpen dan Novel?

Apa itu Cerpen dan Novel?

Perlu Baca Puisi?

Kenapa novelis perlu baca puisi?

Idea dan Plot

Idea dan Plot untuk kanak2

Warna Penulisan

Warna Suara Penulisan Yg Tulen Bagaimana?

12 Petua

12 Petua Menulis Karya Kanak2

Menerap Ilmu

Penyelidikan; Menerap Ilmu Secara Kreatif

Jgn Saratkan Jambatan Anda

Jgn Saratkan Jambatan Anda

Petua Menulis

Petua Menulis Cerpen

Sastera Rakyat

Cerita Rakyat; Bagaimana Menghasilkannya?

Buah Sastera

Buah Sastera; Jom Kita Berkebun!

10 Petua

10 Petua Utk Siapkan Novel

Sastera Remaja/Kanak2

Sastera Remaja/Kanak2 Sepenting Sastera Dewasa?
Sastera Remaja/Kanak2

Tunjuk!

Tunjuk Bukan Beritahu

Simbol

Simbol Dalam Sastera

Satu Malaysia

Satu Malaysia Dlm Sastera

POST-TITLE-HERE

POST-DESCRIPTION-HERE

Novel dan Cerpen

Soal Jawab

Sastera
” Soal Jawab Ttg Novel & Cerpen

Featured Content 2

Featured Content 3

Featured Content 4

.

Photobucket

.

.

KEJAYAAN BLOG SASTERA & SASTERA KAYANGAN

Friday, August 29, 2014 Reporter: Noraini Eslah (Ummu Anas) 1 Response





Dengan rasa penuh kesyukuran dan amat terharu,
saya maklumkan di sini,
novel sulong saya yang berjudul HATI EMAS telah terbit dan berada di pasaran.
Novel ini hasil bimbingan sifu di blog sastera dan blog sastera kayangan.
HATI EMAS selayaknya menjadi hadiah dan buah-tangan istimewa buat sifu; kerana semuanya bermula dari bimbingan sifu di blog sastera ini. Maka..., di sini bermulanya cinta...

Sifu, jutaan terima kasih atas kelahiran buah sastera ini; agi idup agi ngelaban!

Harga: RM25 Semenanjung Malaysia, RM30 Sabah/Sarawak 
Sila layari: ecommerce.itbm.com.my


Read more...

10 Petua Utk Siapkan Novel

Wednesday, January 16, 2013 Reporter: Azmah Nordin 33 Responses
(tulisan ini ditulis khas untuk kita kongsi bersama, terutama sekali utk Ummu Anas, peserta bengkel yg membangkitkan persoalan ttg perkara ini kepada saya sebentar tadi :))

1. Tentukan masa utk menulis dan anggaplah sebagai sesuatu yang suci; mcm memenuhi tnggjwb bila masa solat tiba. Begitulah tnggjwb memenuhi waktu menulis. Masa yg sesuai yg dirasai masa anda paling kreatif – lewat malam? Dinihari? Subuh? Atau mengikut waktu pejabat biasa (mcm yg saya lakukan?) Ataupun, anggaplah masa yg anda janji pada diri sendiri itu, macam masa yang anda janjikan utk memenuhi `dating’ dgn kekasih; mesti dipenuhi, mesti diutamakan, kalau tidak putus cinta. Kalau anda tak cinta, tak kisahlah kalau putus sekalipun kan? Anda malah mungkin sengaja cari pasal atau alasan utk tidak meneruskan perhubungan itu. Tapi kalau anda sgt cinta...?



2. Jauhkan diri atau ketepikan segala bentuk gangguan; tekan punat off pada peti televisyen. Silent/senyapkan telefon bunyi telefon, hanya jawab sms setelah anda siap tugasan (penulisan) pada hari itu. Tetapkan masa menulis semasa tiada orang di sekeliling anda. Atauun, macam saya, sumbatkan telinga dengan ear phone dan mainkan muzik drpada mp3 dgn sekuat yang boleh, supaya anda tidak terganggu dgn sebarang bunyi lain di sekitar anda.


3. Pastikan hala tuju plot/jalan cerita anda. Biarpun plot, watak2 dan ceritanya mungkin akan berkembang pesat - hala tuju (mesej) ttp sama.

4. Jgn tergugat melihat skrin computer anda yg kosong. Tulis saja apa yg terlintas dalam fikiran anda, tak perlu fikir ttg salah ejaan, salah tata bahasa dll lain2, krn itu semua boleh diedit-perbaiki kemudiannya. Yg penting ceritanya dulu, biar mengalir mcm sungai. Mulakan dari gelojak perasaan watak utamanya atau dari satu babak memalukan/menyayat hati/menyeramkan/menggetarkan yg disusuli dgn imbas balik demi imbas balik sehingga terungkai mengapa ia boleh berlaku.

5. Dari bab ke bab, pasti anda sudah ada buat draf secara mental. Tiada satu pun yg anda tulis akan kekal atau tidak boleh dipadam, selagi ia belum dihantar kepada penerbit atau sudah terbit. Apatah lagi jika manuskrip itu masih berada dlm tangan sendiri, anda boleh mengubah-perbaiki pada bila2 masa saja. Jadi, jgn ganggu pengaliran ceritanya semasa anda perturunkan ke atas skrin computer. Jika ada tidak berpuas hati dengan ejaan, jalan cerita, gaya bahasa dan sebagainya, ia boleh diubah kemudiannya.


6. Jgn berasa anda perlu memulakan cerita dari titik permulaan atau mengikut urutan kronologi atau terlalu bergantung kpd draf asal novel anda. Masuk sepenuhnya ked lm jiwa watak-watak utama yg menghadapi konflik hidup itu, dan gambarkan sepenuhnya dr sudut pandangan watak2 tersebut. Kenali jiwa/perasaan/psikologi/kerjaya watak2 utama anda dgn mendalam, supaya anda tidak berasa tertekan hingga tersangkut dlm proses penciptaan kreatif anda nanti.

7. Berkaryalah tentang sesuatu yg anda suka, ini utk mengelakkan daripada anda menghadapi buntu pemikiran atau Writers Block.

8. Ulang kaji dan edit berulang-kali. Ini perlu dilakukan, setelah karya anda siap ditulis. Anda boleh tambah-cantikkan bahasa, susun-indah-kmplekkan ayat2 anda. Mana yg tidak berkaitan atau longgar, anda hanya perlu padam/delete daripada menyemakkan manuskrip novel anda.


9.Jangan ragu2 meletakkan diri anda di kalangan penulis lain. Buat satu senarai penulis yang baru menghasilkan beberapa buku2 secara sederhana saja mutunya, dan berkatalah pada diri sendiri `jika dia boleh buat, aku juga boleh – malah jauh lebih baik dariapda dia.’ Apa yg membezakan anda dgn si penulis itu, adalah kesungguhan mereka utk menghasilkan karya demi karya, dan jika mereka boleh, anda juga boleh, bukan? Sudah tentu akan ada ulasan dan krikan terhadap karya anda, begitu terbit nanti. Itu biasalah. Lagipun, hanya karya yang baik saja yang akan mendapat perhatian utk diulas atau dikritik – yang tidak baik, diabaikan, seolah-olah tidak pernah wujud. Jika ramai penulis top yg sanggup melalui pelbagai kritikan terhadap karya mereka – knp pula anda tidak, bukan?

10. Hanya anda yg boleh menentukan sama ada karya anda sudah siap ataupun belum. Biarpun anda mungkin akan menunjukkan manuskrip anda kepada rakan2 yg memang pakar dlm penulisan kreatif – dan sebagai kawan, tentulah dia akan memuji karya anda utk menjaga hati – kerana itu adalah tugas mereka. Yg paling baik, adalah dgn menghakimi karya sendiri. Pemisah antara karya bermutu dengan tidak bermutu hanya satu – diri anda. Jadi, tentukanlah bila atau bagaimana anda mahu melihat karya anda lahir k

Read more...

PERATURAN PRAKTIK BLOG SASTERA 2013

Wednesday, January 09, 2013 Reporter: Azmah Nordin 1 Response
Disediakan oleh: Noraini Eslah/Ummu Anas (Pengurus Blog Sastera)

Kemaskini Peraturan(1/1/13);

1. Blog Sastera hanya memberikan bimbingan cerpen secara percuma di blog terbuka ini.

2. Bagi bimbingan cerpen berbayar akan dilakukan di blog tertutup.

3. Bimbingan novel pula hanya di lakukan di blog tertutup dan berbayar.

4. Setiap peserta bimbingan cerpen, diberikan peluang untuk menghasilkan 3 buah cerpen dengan bimbingan percuma.


5. Tempoh masa yang diberikan bagi menyiapkan sebuah cerpen hanya satu bulan. Jika tidak siap dalam tempoh tersebut, disambung ke bulan berikutnya. Kiraan bulan berikutnya dikira sebagai tempoh sebuah cerpen lagi. Bererti setiap peserta hanya diberi masa bimbingan percuma selama tiga bulan sahaja. Masa selepas itu akan dikira dengan bayaran pula. (Bagi bimbingan yang dikenakan bayaran, akan dilakukan di blog tertutup). 

6. Bagi peserta baru yang berbakat dan berjaya menyiapkan 3 buah cerpen melalui bimbingan percuma, akan berpeluang mendapat bimbingan ncr(novel cerita rakyat) secara percuma di blog tertutup. 

7. Setiap cerpen yang sudah selesai diedit dalam blog ini, akan saya padam dalam masa seminggu. Ini bagi mengelakkan blog sastera mengalami masalah disebabkan berlebih muatan. 

**Untuk memohon mengikuti blog tertutup dan berbayar, sila hubungi azmahnordin@gmail.com 


Langkah-langkah Mengikuti Bimbingan Percuma Blog Sastera; 

1. Bagi yang berminat mengikuti bimbingan cerpen, sila beritahu di shout box blog ini. Hanya nama yang terpapar di shout box saja yang akan saya daftarkan segera. Saya tidak akan menjemput anda melalui email. 

2. Sila masukkan sinopsis cerpen yang ingin anda olah ke dalam thread sinopsis, yang kelihatan di sebelah kiri shout box. 

3. Masukkan sinopsis anda ke dalam thread sinopsis. Posting cerpen mesti dilakukan ‘page by page’ kerana kotak komen di dalam blog ini muatannya kecil sahaja. Perlu juga ada ‘google account’ untuk proses ‘posting’; ia mudah saja dengan ‘klik’ mengikut arahan di kotak komen. 

4. Setiap sinopsis anda akan saya baca dan nilaikan dahulu, samaada bernilai murni ataupun tidak. Hanya sinopsis yang bernilai murni sahaja yang akan saya pilih untuk mendapat bimbingan sifu. Selepas proses penilaian, akan saya buka thread bimbingan untuk anda. 

5. Sebaik sifu mulakan bimbingan, harap segera mengolah cerpen anda menepati masa yang ditetapkan. Setiap kali selesai posting karya anda, harap beritahu di shout box bagi memudahkan saya menyusun giliran edit. 

6. Sebelum membuat ‘posting’ karya anda, sila pastikan penulisan anda memenuhi format blog sastera; size huruf 12– Newtimes Roman dan double spacing. Kegagalan mematuhi format ini akan membuat sifu enggan mengedit karya peserta, sehinggalah format dipatuhi. 

Senarai-semak ciri-ciri karya sastera; 

1. Mesti menggunakan Bahasa Malaysia yang betul. 

2. Mesti menerapkan nilai murni. 

3. Mengandungi nilai perjuangan. 

4. Memenuhi hak-hak kemanusiaan. 

5. Menjaga norma-norma kesejahteraan masyarakat dan menjaga sensitiviti beragama. 

6. Memelihara hak dan mengangkat maruah wanita di mata masyarakat. 

7. Mengelakkan paparan salahlaku sosial dan keruntuhan moral. 

8. Menggunakan ilmu bantu untuk mengangkat mutu karya. 

 Kesemua ciri-ciri tersebut mesti dipenuhi, supaya karya kita akan mudah diterima oleh pihak penerbitan. Kebelakangan ini semua penerbit tidak mahu menerima karya-karya yang mengandungi unsur-unsur negatif. Antara unsur-unsur negatif yang dimaksudkan; 
1. Kehancuran rumahtangga 
2. Pergaduhan dan keganasan
3. Pembunuhan dan jenayah berat 
4. Perbuatan sumbang.  

Isu-isu sedemikian perlu dielakkan. Sewajarnya hanya bahan-bahan berunsur positif sahaja yang di ketengahkan kepada pembaca. Supaya dengan ini kita akan menghasilkan karya sastera yang mendidik masyarakat menjadi baik dan hidup dengan sejahtera. 

Ayoh! Kita mulakan segera!(2013)

Read more...

Sastera Rakyat; Bagaimana Menghasilkannya

Monday, January 07, 2013 Reporter: Azmah Nordin 13 Responses
Sdr2,

Seperti yang anda tahu, pada zaman dahulu kala, Sastera Rakyat disampaikan secara lisan Salah satu sifat sastera rakyat yang utama terletak pada cara penyampaiannya. Pada lazimnya sastera rakyat disampaikan melalui pertuturan. Ia dituturkan secara individu kepada seorang indivdu yang lain atau sekumpulan individu yang lain. Misalnya seorang datuk akan menuturkan suatu cerita kepada seorang bapa, seterusnya dari seorang bapa dituturkan kepada seorang cucu. Dan sebagainya.

Ada orang yg beranggapan bahawa Sastera Rakyat adalah suatu bentuk escapism ke dlm dunia magis. Apakah karya bentuk ini yg ingin anda hasilkan?






(novel remaja Sastera Rakyat ni baru beberapa bulan terbit, baru sampai sehari pd saya.. boleh dibuat contoh, jika anda mau)



Yang pasti, Sastera Rakyat sering mengalami perubahan. Sastera Rakyat merupakan kepunyaan bersama. Soal hak cipta tidak wujud pada sastera rakyat. Tiada siapa-siapa yang akan mengaku bahawa dialah pengarang bagi cerita rakyat yang tertentu. Bagi tok cerita ataupun penglipur lara yang kerjanya bercerira, beliau juga tidak mampu mengakui dirinya sebagai pengarang cerita berkenaan, melainkan meletakkan kepengarangan cerita berkenaan kepada seorang individu yang anonmious, yakni Yang Empunya Cerita.

Ok, jika anda berminat menghasilkan (mengolah semula) karya Sastera Rakyat seperti ini, di sini saya turunkan beberapa petua penulisan kreatifnya, utk anda.

Katakanlah anda memilih untuk mengolah semula cerita Pak Pandir. Utk itu, anda buat sedikit penyelidikan di perpustakaan ataupun lewat ruang siber. Cari buku2 atau artikel2 ttg sastera rakyat yg ingin anda hasilkan. Selepas membaca dan menghayatinya, maka segeralah tutup buku itu, atau pulangkan saja ke perpustakaan kembali. Kemudian, biarkan cerita itu hidup dalam minda anda, buat seketika. Apabila anda betul2 boleh melihat gambaran cerita itu macam menonton wayang di mata fikir anda, bermakna anda sudah bersedia!

Sastera Rakyat boleh ditulis dengan byk cara. Biasanya, orang mulakan cerita rakyat dengan perkataan `Pada suatu masa dahulu...' atau `Pada zaman dahulu...' dan sebagainya. Kebanyakan Sastera Rakyak mengandungi mesej pengajaran dan teladan kepada pembaca di akhir cerita. Jadi, fikirkan, apa mesej yg ingin anda sampaikan dlm Sastera Rakyat anda nanti?

Bagaimanapun, sebelum memulakan karya anda, elok jika anda membuat draf atau `peta'nya dulu. Pastikan latar/setting (masa dan tempat) dan situasi penting/gentingnya. Senaraikan watak-watak dan hubungan mereka antara satu sama lain. Perhalusi komplikasi atau masalah yang meletuskan situasi penting/genting tadi. Juga, senaraikan perkembangan plot (jalan cerita) yg akan timbul, apabila masalah itu diatasi. Jgn lupa gambarkan rupa wajah dan keseluruhan perawakan diri watak2 utam aitu k..

Siapa watak utama dlm karya anda nanti? Utk pengetahuan anda, watak2 utama dalam cerita anda adalah manusia dan boleh mati. Mereka bertemu dengan kejadian/kuasa supernatural atau lembaga magis atau lembaga menakutkan, dan menggunakan objek magis, tetapi watak utama2 itu sendiri tidak mempunyai kuasa magis.

Bagaimana perwatakan mereka? Biasanya, watak2 baik, haruslah daripada orang yg boleh disamakan kehidupannya dengan manusia di alam nyata. Watak2 haruslah mempunyai nama yg mudah disebut dan senang diingat oleh pembaca, nama2 yg umum atau yang biasa-biasa saja. Perwatakan manusia, biasanya dirujuk kpd profesyen mereka, sosial status, kedudukan dlm masyarakat, atau hubungannya dgn watak2 lain dlm cerita anda; misalnya, putera, puteri, ratu, sultan, suami, isteri, anak-anak, orang tua, pedagang, tukang besi, petani dan sebagainya. Dan setiap watak yg anda wujudkan dlm cerita anda kelak, seharusnyalah ada fungsinya terdiri dan saling menyumbang utk kekuatan cerita anda kelak.

Kalau zaman dahulu, Sastera Rakyat tidak kisah sama ada watak-watak itu mempunyai gelojak perasaan atau tekanan psikologi ataupun tidak. Orang tidak kisah apa yang si A telah buat ke atas si B, orang hanya nak tahu apa yg dilakukan oleh si B seterusnya. Tapi, utk menambahkan mutu dan daya tarikannya, kiranya lebih baik jika anda mampu memasukkan perasaan dalaman ini karya anda. Kerana, pembaca zaman sekarang - termasuk kanak2 dan remaja - sudah pandai menilai dan tidak mudah menerima segalanya bulat2 lagi, tanpa mempersoalkan akan kelogikan plot cerita anda kelak. Utk itu, pastikanlah watak2 utama mempunyai masalah yg lebih kurang sama dgn manusia biasa dan biarkan pembaca tidak sabar2 mahu menghabiskan bacaan, kerana ingin mengetahui sama ada berjaya atau tidak perjuangan watak2 tersebut.

Jika anda jadi pembaca, sudah tentu anda juga mahu `melihat' watak2 itu berjaya bukan? Kerana, sesungguhnya, itu jugalah keinginan anda utk diri sendiri; berjaya.



(gambar kat sebelah ni, tinggal separuh saja, akibat masalah scanner saya. Maaf)

Read more...

Kenapa Novelis/Cerpenis Perlu Baca Puisi?

Sunday, December 30, 2012 Reporter: Azmah Nordin 19 Responses
Kenapa? Tentu anda akan tanya. Sebenarnya, bukan hanya novelis, biar dlm genre apa sekalipun, setiap penulis perlu baca puisi utk memperbaiki kemahiran penulisan mereka. Prinsip puisi boleh digunakan dalam semua bentuk penulisan yg anda laksanakan.

Jom kita lihat apa kelebihan yg ada pada puisi, jika anda membaca-hayatinya;



1. Puisi mengajar menggunakan perkataan seekonomi mungkin;

dlm setiap puisi, tidak satu pun perkataan itu `membazir'. Para penyair setengah mati (yg saya kenal la k) memerah otak utk mendapatkan perkataan yg paling tepat dan berkesan utk meluahkan pendapat, ilham, mesej dan perasaan. dan kita pula, sebagai pembacanya, bebas menafsirkan pengertian puisi, menurut pandangan kita masing-masing tergantung darimana sudut pandangnya.

2. Puisi menggunakan imaginasi yg sgt kuat;

puisi adalah epitom - keunggulan `tunjuk dan lihat'. Dalam puisi, anda tidak mempunyai byk ruang untuk menceritakan setiap apa yg berlaku. Para penyair menciptakan gambaran yg begitu kukuh dan betul2 berupaya memberikan kilasan subjeknya utk pembacanya

3. Puisi adalah inspirasi;

sama ada suka ataupun tidak, puisi adalah refleksi atas peristiwa yang terjadi. dan alatnya adalah motivasi dan kepekaan dari seorang penyair. Sebuah karya yg dijalin dgn sebegitu rupa indahnya, puisi mengandungi emosi yg kuat dan lazimnya boleh kekal zaman berzaman. Kadangkala, sebuah puisi yang mungkin hanya sebaris dua kata-kata bermakna, sudah boleh menggerakkan keinginan anda untuk berkarya. Tindak balas emosi kita, setiap kali selepas membaca sesebuah puisi, boleh membuatkan cakrawala pemikiran kita terbuka hingga tercetusnya idea/ilham kita sendiri terhadap subjek yg diangkat oleh penyair tersebut.

Dengan perkataan lain, puisi adalah ibaratkan cahaya rembulan yang keluar dari sebalik kepulan awan hitam, di dalam kebutaan mata hati :)

Sumbernya?

Selain drpd buku2 antologi puisi yg byk boleh kita perolehi di DBP dan di toko2 buku yg lain, kita juga boleh memperolehi puisi2 yg baik lewat internet, di laman2 web sastera Malaysia mahupun di Indonesia. Jika anda boleh berbahasa Inggeris, ia adalah satu bonus. byk laman web yg menawarkan puisi harian yg boleh anda langgan terus ke inbox emel anda.

Namun, andainya anda benar2 tak menggemari puisi, kenapa anda tak lirik2 lagu puisi, yg telah memberikan byk inspirasi kepda saya, semasa mula2 belajar menulis dahulu :)

(sdr.2 sprti karya yg lain di blog ini, karya ini juga sudah terbit; hak cipta terpelihara k)


Read more...

Apa Itu Cerpen

Thursday, November 10, 2011 Reporter: Azmah Nordin 12 Responses
Semua orang tau, cerpen adalah sebuah cerita yg jauh lebih pendek drpd sebuah novel. Cara menghasilkannya, antaranya;




1. Tersangat terhad jumlah watak dan episod di dalamnya.

2. Dimulakan di bahagian paling hampir dengan penyelesaiannya.

3. Lazimnya, hanya menangani satu isu atau masalah, dlm satu karya.

4. Menggunakan hanya maklumat terperinci yang perlu saja, utk memahami situasinya.

5. Ia biasanya meliputi satu masa yg singkat.

6. Dan, yg paling penting, nawaitu semasa menghasilkan cerpen ini, perlu bersih dan jernih, tentunya k :)



Perkara Penting Yg Perlu Ada Dlm Cerpen;

Terdapat beberapa perkara penting yg boleh mengangkat cerpen anda sebagai karya yg bermutu tinggi. Membiasakan diri dgn petua menulis cerpen ini, mampu membantu anda mempelajari cerpen2 lain yg anda baca dan hayati, mampu membantu anda membezakan antara cerpen bermutu dgn yg tidak, dan membantu anda memperbaik-kukuhkan lagi karya anda sendiri.

1. Cerpen harus dicerita dari sudut pandangan watak (watak2) utamanya. Watak utamanya mungkin hanya seorang, tp boleh juga dua orang, bagi menghidupkan karya dan membolehkan pembaca mengenali dan berasa hampir dengan pergolakan jiwa watak2 dlm karya anda. Jika anda mahu ada dua watak utama dlm cerpen anda, boleh saja dngan menggunakan tanda pemisah (* * *) bagi memudahkan anda menguasai jalan ceritan dan fokus fokus kpd pergolakan jiwa satu2 watak dgn lebih teratur, konsisten dan tidak bercelaru.

2. Unsur2 konflik haruslah, diperkenalkan pada paragraf pertama lagi, seboleh mungkin; cuba gambarkan ttg
suasana, waktu dan latar, secara tidak langsung, pada paragraf2 pertama. Elakkan drpd membuat ayat `memberitahu', sebaliknya ayat `tunjuk' (sila baca ttg ini di Senarai Pos kat sebelah kanan anda tu k) Mulakan dgn pergolakan jiwa watak utama yg berkaitan dgn tema (ada artikel ttg tema, di Senarai Pos itu) cerita anda. Elakkan menggambarkan pemandangan latar pada paragraf pertama.

3. Unsur2 suspen juga harus seboleh mungkin diwujudkan pada paragraf pertama atau kedua cerpen anda, supaya pembaca akan tertanya2 apa yg akan berlaku seterusnya kpd watak2 yg menghadapi konflik itu dan bagaimana kekusutan fikiran watak utama dlm cerpen itu diungkaikan.

4. Pada klimak cerita, yg berhampiran atau akhir cerita, seharusnya menjadi tempat di mana konflik itu dileraikan.

5. Ceritanya harus difokuskan pada satu peristiwa, pada pusat segala masalah hidup yg dihadapi oleh watak utamanya. Interaksi antara watak2 utama, adalah antara nadi dlm karya cerpen anda - jadi pastikan prwatakan watak utama ini sentiasa ditonjolkan, dan hanya `menunjukkankan' latar belakang yg diperlukan saja. untuk menggerakkan plot (jalan cerita). Cuba memulakan setiap paragraf dgn aksi fizikal atau luahan perasaan, utk menarik minat pembaca.

6. Cerita digambarkan lewat sudut pandangan watak utama, tanpa campur tangan pengarang. Maksudnya, sudut pandang itu harus bersesuaian dgn perwatakan watak utama, Agama, pemikiran, pembawaan diri, fahaman politik, ideologi, dn sebagainya - bukan pengarangnya. Ini boleh dipelajari, jika anda berbengkel dgn saya di blog ini k

8. Lazimnya, akhbar2 tempatan menerima karya yg berjumlah 8 - 10 mukasurat, sementara majalah pula antara 10 - 14 mukasurat saja. Jadi, pastikan anda tidak melangkau jumlah itu. Pastikan karya yg dihantar, mengandungi nilai2 murni, misalnya, perjuangan, kasih sayang sesama insan, pengorbanan, keinsafan dan sebagainya.

7. sebelum hantar karya yg sudah siap kpd pihak penerbit, perlu disemak-edit dahulu buat beberapa kali, utk mempastikan ceritanya cukup kuat, padat dan menarik. Mungkin lebih baik jika dibiarkan karya anda itu buat sehari dua selepas siap ditulis, sebelum anda kembali kpdnya untuk menyemak-editnya semula dgn fikiran yg lebih segar, dan mungkin juga dgn tambahan/penukaran idea yg baru tiba dan lebih menarik drpd sebelumnya.

9. Judul karya; bagi saya, ljika anda memberikan judul awal2 sebelum karya anda siap, anda akan terikat pada judul itu. Padahal, di sepanjang berkarya, plot cerita akan berkembang, hidup dan berubah dgn sendirinya, bersesuaian dgn cerita anda. Jadi, lebih mudah memberi judul setelah karya anda siap, kerana judul itu nanti akan merangkumi ke seluruhan cerita anda, tp biar suspen. Judul yg baik, biasanya, memiliki 1, 2 dan 3 perkataan.


Read more...

Sudut Pandangan; Bagaimana Nak Pilih?

Monday, September 05, 2011 Reporter: Azmah Nordin 4 Responses
Sudut pandangan adalah perspektif daripada arah mana cerita itu disampaikan. Kita mungkin akan memilih untuk menyampaikannya dari Sudut Pandangan;

Orang Pertama = Saya, aku atau kami.

Orang Kedua = Awak, engkau, kau.

Orang Ketiga = Dia, ia

Sudut pandangan di mana menggunakan `saya' atau `kami', menggambarkan penulisnya sebagai bahan atau watak dalam karya penulisan kreatif itu. Mungkin saja penulisnya (watak dlm karya itu) memilih untuk memegang watak kecil cuma, sebagai pemerhati kepada pelbagai aksi/drama di sekelilingnya, menyaksikan watak utama (hero dlm karya itu).

Sementara sudut pandangan Orang Pertama biasanya membenarkan khalayak pembaca berasa dekat dengan watak tertentu dalam karya itu (penulisnya), ia juga membatasi kpd satu perspektif itu saja. Pembaca hanya tahu apa yang watak ini tahu. Segelintir penulis, terutama sekali penulis baru, ada kecenderungan utk `trsangkut/terbuntu' apabila menggunakan kaedah sudut pandangan Orang Pertama ini. Lebih baik dan luas jangkauan penulisnya, jika menggunakan sudut pandangan Orang Ketiga.


Sudut pandangan Orang Ketiga, menghadkan penulis pada pemikiran dan perasaan watak yang satu itu saja - kecuali anda cukup mahir dan mampu mempelbagaikan penggunaan sudut pandangan Orang Ketiga ini. Sudut pandangan Orang Ketiga memberikan lebih kebebasan dibandingkan dengan sudut pandangan Orang Pertama, tapi kurang daripada Sudut Pandangan Orang Ketiga yang Serba Tahu.

Jika anda baca novel Anna Karenina, di mana ia ditulis dari sudut Orang Ketiga yang Serba Tahu semuanya - ditulis orang pengarang yg serba tahu segalanya, membenarkan kita melihat dari sudut pandangan ramai watak, bukan hanya sudut pandangan Anna.

Sebagai penulis, anda perlu berfikir secara strategik untuk memilih sudut pandangan yang boleh memudahkan anda membina karektor anda dengan lebih berkesan. Saya sendiri lebih senang menggunakan sudut pandangan Orang Ketiga dlm setiap karya saya, kerana rasanya ia kurang bersifat peribadi (dan agak mengganggu emosi) dan membolehkan saya lebih ruang utk berkreatif.

Walaupun sudut pandangan Orang Pertama boleh menjadi sangat kukuh (emosi, psikologi), sudut pandangan Orang Ketiga lebih versatile dan fleksibel. Orang Ketika membenarkan anda menciptakan sebuah jagatraya yang lebih kaya dan kompleks. Novel seperti Anna Karenina, misalnya, hanya boleh ditulis dari sudutpandangan Orang Ketiga.

Cuba Pelbagaikan Penggunaan Sudut Pandangan

Lazimnya, penulis baru lebih cenderung berkarya dari sudut pandangan Orang Pertama, samada kerana ia lebih mudah atau kerana memang meraka menghasilkan karya itu tentang diri sendiri. Biarpun cerita anda ialah tentang autobiographi anda sendiri pun, kenapa tak cuba menulis dari sudut pandangan Orang Ketiga? Ini akan membantu anda untuk tidak terikat secara emosional dan boleh membuat anda menulisnya dengan lebih berkesan lagi.

Andainya anda rasa `tersangkut/terbuntu/ fikiran dlam menghasilkan karya anda, kenapa tidak cuba berpindah ke sudut pandangan yang lebih fleksibel? Ini bermakna, berpindah dari sudut pandangan Orang Pertama kepada Orang Ketiga. Mungkin, sebagai penulis baru, anda akan merasa sangat tersiksa apabila terpaksa menulis semula karya anda dari sudut pandangan Orang Ketiga, tapi untuk penulis profesional, eksperimen seperti itu adalah salah satu bahagian dalam dunia penulisan kreatif. Menyeronokkan juga, percayalah :)




(sdr.2. seperti sebahagian drpd artikel dlm blog ini, ilmu sudut pandangan ini saya perolehi lewat sifu2 lain di internet dlm bahasa inggeris - dan saya gabungkan dgn ilmu dan pengalaman sendiri)

...

Read more...

Siti - bimbingan cerpen

Sunday, June 26, 2011 Reporter: Noraini Eslah (Ummu Anas) 164 Responses
Siti, saya sudah buka thread cerpen untuk anda. Sinopsis anda juga sudah saya pindahkan di sini, untuk mudah dirujuk.
Sila masukkan maklumat perbadi anda dalam thread ini; nama penuh, umur, lokaliti, pekerjaan. Jika masih menuntut, harap beritau bidang pengajian. Maklumat ini untuk memudahkan sifu memberikan anda bimbingan.
Teruskan gigih!

Read more...

Sastera Sabah Sudah Mati?

Monday, June 06, 2011 Reporter: Azmah Nordin 6 Responses
(Sdr.2 sekalian :) bersama ini ingin saya kongsikan artikel terbaru saya yang sudah terbit di WADAH, DBP Sabah.)

Benarkah Sastera Sabah mati? Soalan ini pernah hangat di persada sastera Sabah, baru-baru ini. Saya ada dua jawapan untuk soalan ini;

Jawapan pertama;



Tidak, Sastera Negeri Sabah tidak mati, namun saya rasakan Sastera Sabah mengalami kecederaan parah jiwanya akibat darpada kurang dihargai dalam masyarakat kontemporari. Bolehkah kecederaan sembuh dengan sendirinya, jika kian hari kita kian boleh disogokkan dengan gambaran bagaimana hampir semua kedai-kedai buku di mana-mana pun, dipenuhi dengan karya-karya picisan. Sedangkan karya-karya sastera bermutu tinggi bagaikan tidak pernah layak untuk bersaing dalam pasaran dengan karya-karya picisan, di kedai-kedai buku seperti ini.

Kemudiannya, ada pula yang mengatakan bahawa karya-karya sastera, terutama sekali novel, terlalu mahal dan tidak mampu dibeli oleh masyarakat golongan kelas bawahan dan menengah. Dengan kerjaya hakiki yang menuntut setiap fokus dan masa mereka, membaca dan menulis adalah sesuatu yang terlalu `mewah’ dan tidak mampu mereka miliki. Saya tak tahu sama ada mahu menyetujuinya ataupun tidak. Yang pasti, semua orang tidak tahu; perkataan `mewah’ itu selalunya dikaitkan sesuatu yang bersifat kebendaan seperti kereta, makanan, penginapan, perjalanan dan seumpamanya. Dan, lazimnya, benda-benda mewah ini hanya mampu dibeli oleh mereka dari golongan kelas elit saja.

Anehnya, jika ini benar, mengapa mereka dari golongan kelas elit ini, kebanyakannya cenderung menjauhi karya-karya sastera dalam bahasa Melayu. Mereka beli juga karya-karya sastera, tetapi dalam bahasa Inggeris – tapi bukan untuk dibaca, sebaliknya untuk dijadikan perhiasan di kabinet2 buku mereka, untuk menunjukkan mereka hebat, mampu menelaah karya-karya dunia, konon! Jadi, ini tentunya bukan soal wang bagi golongan kelas elit ini, bukan?

“Mana kami ada masa mau berjam-jam duduk membacanya begitu?” rintih masyarakat kelas bawahan yang merungut akan ketidak-mampuan mereka membeli karya sastera. Uina! Mau beli makanan dan bayar sewa rumahpun, kami sudah hampir putus nafas, bagaimana mahu beli buku karya sastera?”

“HIsy, karya puisi, cerpen ataupun novel begitu kompleks untuk difahami, begitu membosankan, hanya sesuai dibaca oleh si kaki buku saja. Lebih senang baca buku picisan thriller biar lebih 600 ms drpd membaca novel sastera. Lebih menghiburkan.”kata masyarakat kelas menengah pula, acuh tak acuh.

Terkejut tidak anda, jika mendengar pengungkapan sesinis itu. Padahal, pada hakikatnya, sastera bukan diwujudkan hanya sebagai tulisan yang mempunyai gaya bahasa yang indah dan menarik saja. Sastera adalah sebuah ekspresi manusia yang disampaikan dengan menggunakan bahasa yang dikuasai sebagai wadah; ia begitu penting kerana berguna untuk menggambarkan kewujudan manusia dan bermutu.tinggi. Sastera adalah pengembangan daya jangkau pemikiran/perenungan untuk memahami kehidupan dan seluruh fenomenanya, pencarian jiwa dan batin terhadap pelbagai makna, pengembaraan, pengutaraan pengalaman antara manusia dengan manusia, antara manusia dengan alam, antara manusia dengan Tuhan Yang Maha Esa. Sastera bukan sekadar sebuah cerita yang padat dengan pelbagai bentuk symbol, ungkapan dan permaian gaya bahasa, sebaliknya ia adalah ilmu adalah ilmu yang mampu mengenal pasti sikap, pilihan sudut pandangan dalam menelusuri kehidupan dan menterjemahkan pelbagai makna dengan tepat kepada pembacanya yang mencari jati diri. Tidakkah itu cuup penting dan berharga untuk setiap manusia?

Jadi, apa masalah sebenarnya, hingga ada yang beranggapan bahawa sastera sudah mati?
Kemudian, timbul pula persoalan tentang tuntutan; masyarakat golongan menengah mahukan buku bermutu rendah, golongan kelas bawahan tak minta apa-apa pun (kalau minta pun tak mungkin dapat kan?), sementara golongan kelas elit pun lebih kurang sama tuntutan mereka dengan yang dari golongan kelas menengah, dan mungkin mereka juga baca jumlah buku yang sama dengan golongan menengah. Sedangkan golongan kelas menegah inilah yang paling ramai dalam sesebuah masyarakat, dan apakah kita akan terkejut dan lalu bersetuju apabila kebanyakan penulis dan penerbit bersedia untuk memenuhi citarasa mereka?


Jadi, soalnya sekarang, mengapa harus membaca karya picisan yang mampu membunuh minat pembaca membaca karya sastera?

Secara peribadi, saya rasa, tidak salah jika sesekali kita membaca karya picisan, jika sekadar untuk meringan-ringankan minda, sebabnya, karya picisan sendiri adalah ibaratkan makanan ringan.

Saya juga, sesekali mencicip makanan ringan ini, dengan penuh kesedaran bahawa makanan ringan adalah makanan tanpa khasiat yang berguna untuk tubuh manusia. Apabila terlalu kerap dan hanya memakan makanan ringan ini, apa akan berlaku? Kulit akan kering, tulang dan otot-otot pada seluruh badan yang kekurangan khasiat ini akan lemah.

Begitu juga apabila kita terlalu banyak atau hanya membiarkan minda kita `memakan’ karya-karya picisan yang sangat-sangat ringan sifatnya; jiwa dan batin akan kering, otot-otot pada semangat juang akan lemah dan sebagainya.

Siapakah yang ingin kita persalahkah, jika kita sendiri yang melakukannya ke atas minda, jiwa dan semangat juang sendiri? Siapa yang hendak dipersalahkan, jika sastera mengalami kecederaan parah kini, hinggakan bernafaskan sukar sudah sekarang? Apakah kita, pejuang-pejuang sastera, tergamak membiarkan saja atau menyembunyikan sastera yang mengalami kecederaan parah itu di sudut gelap, ataupun kita bangkit merawat kecederaan itu dengan semangat yang tidak mudah patah?
2. Jawapan kedua;

Yes, sastera memang sudah mati bagi mereka yang gagal menyedarii, menghargai nilai dan lalu memutuskan hubungan dengan karya sastera. Padahal, lewat karya sastera, seseorang pembaca itu boleh terpukau dengan keindahannya, mendapat inspirasi dengan merawat segala kebencian dan kepahitan dunia realiti dengan sastera Pendek kata, sastera adalah ubat.

Berbeza dengan mereka yg beranggapan bahawa Sastera Sabah sudah mati, seperti anda dan saya dan semua mereka yang mencintai dunia sastera, serta terpesona dan terus kekal mewarisinya lewat persatuan-persatuan yang berwibawa seperti Badan Bahasa Sabah, Ikatan Penulis Sabah dan lain-lain, Sastera akan terus mekar zaman ke zaman, insya Allah. Tiada apa pun usaha kita akan mati, selagi kita terus berusaha menghidupkannya, dan kemudian kita wariskan kepada generasi muda utk meneruskannya dgn gigih juga. Berjuang untuk mengembalikan sastera di medan pasaran buku hingga ke peringkat kebangsaan dan antarabangsa, memiliki kekuatan yang hebat seperti sewajarnya, memasuki kabinet-kabinet buku di setiap rumah, di setiap rak kedai-kedai buku di setiap pelusuk daerah, pekan, bandaraya dan di setiap perpustakaan kecil dalam bangunan-bangunan kerajaan.

Dan yang paling penting, kita teruskan perjuangan dan tidak menyalahkan sesiapa pun, di atas kegagalan kita sendiri – jika kita gagal sebab tidak berusaha menghidupkannya.


Read more...

Cerpen; Farah

Sunday, May 01, 2011 Reporter: Azmah Nordin 19 Responses
farah,  oleh kerana  saya tak jumpa di mana hilangnya thread anda yang terdahulu, maka saya buatkan anda thread baru.  untuk itu, sebelum mengepos karya anda di thread ini,  anda perlu post balik sinopsis cerpen, sbb saya dah lupa pada jalan ceritanya. dan perlu post balik butiran peribadi anda, nama penuh, usia, jantina, kerjaya/sekolah, suku kaum - simple2 je, supaya boleh ingat balik siapa itu farah.

bila buat posting,  pastikan anda copy and paste kat sini, satu ms demi satu ms,  secara berperingkat, sbb kotak komen trlalu kecil untuk mengangkat manuskrip banyak2 sekali gus.

gigih terus k

Read more...

featured-video